Hørecenter Nord

Interview

Går ikke længere hjem fra koncert med ringen for ørerne

30-årige Marc Hansen går tit til koncerter. Han kan lide mange slags musik – ikke mindst rock og metal. Men han har også lagt mærke til, hvor ofte han kom hjem fra koncert eller en tur i byen med ringen for ørerne. Derfor besluttede Marc at gøre noget ved problemet og har nu købt et sæt høreværn hos Hørecenter NORD. Formstøbte høreværn, der både er diskrete og samtidig kan tilpasses og bruges på flyrejser.

Marc bor i Aalborg og arbejder som it-tekniker i firmaet Netcompany. Fritiden tilbringer han sammen med familie og venner, går til træning og til koncerter. Marc vil skyde på, at han kommer til mellem 30 og 40 koncerter på et år.

Mange unge med samme problem

Marc har flere venner, som har haft de samme frustrationer – og han kender nogle udøvende musikere, som nævnte muligheden for at få lavet formstøbte høreværn. Efter at have søgt lidt på nettet, fandt han frem til Hørecenter NORD og tog kontakt til Jeanette, fortæller han:

– Jeanette viste hurtigt en forståelse for, hvilken type produkt jeg havde brug for. Hun anbefalede mig de formstøbte høreværn, der har størrelsen ”en halv concha”, dvs. de er ikke så store og dækker samtidig lidt mere end standardtypen. De sidder inde i øregangen og er lavet af et gennemsigtigt materiale, der gør dem næsten usynlige.

Marc ledte bevidst efter et mindre firma som Hørecenter NORD, hvor betjeningen er personlig. Han lægger vægt på, at det er nemt at komme i kontakt med den samme medarbejder, som kender til ens situation og behov.

Marc fortæller:
– Jeg har været til mange rock- og metalkoncerter, hvor der er virkelig høj lyd. Tit foregår koncerterne i Aarhus eller København i sale, der ikke er ret store, og hvor man står tæt. Gennem flere år har jeg brugt de gule éngangs-ørepropper, man kan købe mange steder, eller dem, der kaldes ”juletræer”. Men de beskytter ikke rigtigt og samtidig synes jeg, de forringer lydoplevelsen.

Også til flyrejser

Marcs nye høreværn er blevet leveret med to typer filtre. Han vil nemlig også gerne kunne bruge dem, når han rejser med fly:

– Da jeg var på studietur i gymnasiet til Manchester, oplevede jeg virkelig slemme propper i ørerne under og efter flyvetyren. Så markant, at jeg i flere uger bagefter følte mig næsten døv på højre øre. Siden dengang har jeg brugt ørepropper, når jeg skulle ud at flyve, I mine nye høreværn kan jeg sætte et særligt filter ind, der er beregnet til flyrejser.

Marc fortæller, at han snart skal på ferie til Kroatien, hvor han for første gang skal bruge sine høreværn med det nye flyfilter – det glæder han sig til. Marc undrer sig i øvrigt over, at der ikke er mere fokus på hørelsen i forbindelse med flyrejser, især når man tager i betragtning, hvor stor opmærksomhed personalet har på sikkerheden ombord. Samme undren har han i forhold til spillesteder, fortæller Marc:

– Mange steder kan man faktisk købe ørepropper i baren, men det er ikke noget, de reklamerer særligt meget med. Måske frygter folk, det vil gå ud over koncertoplevelsen – men sammenlignet med, at lydtrykket kan give tinnitus, som man aldrig kommer af med igen, så synes jeg, det er en lav pris at betale.

Med Marcs nye høreværn fra Phonak behøver han dog ikke frygte, at det går ud over hverken hørelsen eller musikoplevelsen at gå til koncert.

Hør Peter historie om det at få høreapparater og det at have tinnitus.
49-årige Peter Rønholt Hansen har levet med tinnitus, siden han var 18 år. For nylig fik han høreapparater, og det har hjulpet ham så meget, at tinnitus ikke længere fylder i hans hverdag. Peter siger om forandringen: ”Det har faktisk allerede forbedret min livskvalitet.”
– Tinnitussen startede en dag, hvor jeg havde skruet op for mit musikanlæg. Pludselig fik jeg en hylen og susen for ørerne, der ikke ville gå væk. Jeg gik til en ørelæge og fik konstateret, at det var tinnitus, men de kunne ikke gøre noget ved det. Mit høretab dengang var ikke slemt nok til høreapparater.
 
Det fortæller Peter og tilføjer, at han dengang affandt sig med tinnitussen. Han har et medfødt, fysisk handicap og er i dag førtidspensionist, men har tidligere bl.a. haft ansættelse hos virksomheden Migatronic i Fjerritslev.
Sammenhæng mellem tinnitus og høretab!
Ud over tinitussen havde Peter mærket en tiltagende dårlig hørelse inden for de seneste år. For nylig læste han så en artikel på aalborg.nu. Her forklarer Jeanette fra Bettersound om sammenhængen mellem tinnitus og høretab og muligheden for at forbedre situationen med høreapparater. Dét fik Peter til at reagere:
 
– Jeg tænkte, at her var der måske hjælp at hente for mig. Så jeg bestilte en tid på Jeanettes klinik i Aalborg. Første gang kunne vi ikke lave en høreprøve på grund af for meget ørevoks, så jeg måtte lige en tur omkring min egen læge, før det kunne lade sig gøre. I mellemtiden blev jeg opmærksom på, at Jeanette faktisk også kører ud til kunder, og det blev en stor hjælp for mig.
 
Vigtigt med fleksibilitet
Peter bor i Fjerritslev, og med hans nedsatte bevægelsesevne betød det meget, at Jeanette kom hjem til ham for at foretage den efterfølgende høreprøve og vurdering.
 
Peter fortæller:
– For mig er det en kæmpe fordel, at Bettersound er sådan et fleksibelt firma, der kan komme hjem til én – og så er det vigtigt, at det altid er Jeanette, der kommer. Det er trygt, og hun er virkelig god til at forklare det, som hun gør, på en måde, så man kan forstå det.
 
Til høreprøven konstaterede Jeanette, at Peter i dag har moderat høretab på begge ører, og hun påpegede desuden, at tinitussen kan have bevirket, at han ikke kan høre de høje toner, siger Peter:
 
– Jeanette viste mig høreprøvens resultater på computeren, og her kunne jeg se, at det især var et problem med de høje toner. Det var godt at få forklaret og gav mig en bedre forståelse for, hvorfor jeg har haft svært ved at høre mit fjernsyn og skelne lydene, når folk talte til mig på lidt længere afstand.
Bedre søvn og livskvalitet
Tinnitus er en høreskade, der kan opstå af flere grunde – i Peters tilfælde formentlig af at høre for høj musik i en periode. Men tinnitus kan heldigvis også lindres ved brug af høreapparater. 50 % af folk med tinnitus, der får høreapparater, oplever en forbedring af deres tilstand. Peter fortæller, at hyletonen i hans ører er blevet væsentligt lavere, efter han har fået høreapparaterne:
 
– Jeg mærker det især, når jeg skal sove. Det er virkelig en lettelse for mig, at jeg ikke har den samme støj i hovedet længere. Jeg synes allerede, det har forbedret mig livskvalitet, selvom jeg kun har haft høreapparaterne i 3-4 uger.
 
De høreapparater, Peter bruger, sættes ind i ørerne og minder lidt om airpods. Han prøvede først en model, der skulle fastgøres med en ledning bag øret, men på grund af hans spastiske bevægelsesnedsættelse var de svære at sætte på. Derfor var i-øret-apparatet optimalt for ham.
 
Nemme at betjene
Peter oplever sjældent, at omgivelserne opdager, at han har høreapparater – måske fordi de netop ligner airpods. Og så er de nemme at bruge:
 
– Udover at de er nemme at sætte i, så er de også nemme at betjene. Jeg kan justere lyden via en app på min smartphone, og her kan jeg også indstille høreapparaterne til forskellige situationer – f.eks. hvis jeg befinder mig blandt mange mennesker, eller hvis jeg skal se fjernsyn.
Peter fortryder ikke, at han har valgt at gå til en audiolog, og at han har taget skridtet og fået høreapparater. Som han siger: ”Høreapparater er ikke kun for gamle mennesker!”
Peter har fået de nye smarte genopladelige høreapparater fra Signia – Aktiv PROSignia Hearing
Læs Anne-Helene oplevelse med at få høreapparater i en tidlig alder.
Anne-Helene gjorde op med et tabu
– Det burde jo være lige så accepteret som at få briller. Det siger 53-årig Anne-Helene Krogsgård, som efter mange år med dårlig hørelse nu har fået høreapparat og er meget taknemmelig for, at hun gjorde op med et tabu. Hendes livskvalitet er steget, og hun føler en stor tilfredsstillelse over at have gjort noget ved problemet.
 
– Det startede faktisk helt tilbage i 2008, hvor jeg blev ramt af stress og kunne mærke, at hørelsen bare blev værre og værre. Familien kommenterede på, at jeg skulle have fjernsynet skruet højere og højere op, og at jeg tit måtte bede dem om at gentage det, de sagde. Jeg vidste godt, at uden en ordentlig hørelse ville jeg ikke kunne blive ved med at begå mig i hverdagen. Men det var faktisk først, da jeg læste en artikel om Jeanette, at jeg fik gjort noget ved det.
Kunne mærke forskel med det samme
I artiklen i Nordjyske, som Anne-Helene havde læst, fortæller Bettersounds indehaver Jeanette om, hvordan det for mange mennesker er forbundet med et tabu at have dårlig hørelse. Det fik Anne-Helene til at reagere, for hun følte, at det var netop sådan, hun havde det:
 
– Jeg tog kontakt til Jeanette og fik booket en tid til høretest. Da jeg besøgte hende på klinikken i Aalborg, fik jeg en meget professionel modtagelse. Jeanette var god til at forklare mulighederne og sagde, hun syntes jeg skulle starte med en prøveperiode, inden jeg købte noget. Og jeg kunne mærke forskel med det samme, jeg fik høreapparaterne i.
 
Anne-Helene mener, at det burde være meget mere udbredt at få taget en høretest – også selvom man endnu ikke er så gammel:
 
– Med tiden får de fleste jo brug for hjælpemidler – nogle skal have briller og andre høreapparat. Det burde slet ikke være et tabu.
Ret diskret omkring høreapparatet
Anne-Helene bor i Hjørring og arbejder til daglig som social- og sundhedshjælper på et plejehjem. Hverken hendes kolleger eller borgerne har lagt mærke til, at hun har fået høreapparat:
 
– Jeg er nok selv ret diskret omkring det. Det er jo noget, jeg har gjort for at tage hånd om min egen livskvalitet, så jeg har ikke haft brug for at involvere så mange mennesker i det. Men min familie er taknemmelig for, at jeg ikke længere skal have skruet fjernsynet op på max.
Det sidste fortæller Anne-Helene med et grin. Hun var selv opmærksom på, hvordan hendes vaner i dagligdagen efterhånden var blevet præget af den forringede hørelse. Når hun f.eks. hørte radio i bilen på vej til arbejde, var lyden også skruet godt op, men nu er den nede på halvt lydniveau. Hvis der til gengæld opstår uventede, høje lyde – hvis nogen f.eks. taber noget på gulvet – kan hun høre det virkelig tydeligt, nu hvor hun har fået høreapparat.
 
Med til at forebygge ensomhed
Det allerbedste udbytte ved at have fået høreapparat er, at det er med til at forebygge ensomhed, mener Anne-Helene. Hun kan nu følge med i alle samtaler, og hun er overbevist om, at det betyder noget for hendes fremtid:
 
– Det er nok individuelt, hvad man forbinder med livskvalitet. Men for mig handler det om at få og bevare det liv, jeg gerne vil have, og her er det vigtigt ikke at blive isoleret i sociale sammenhænge på grund af dårlig hørelse.
Anne-Helene er glad for, at hun fik gjort noget ved problemet i tide, og hun opfordrer alle andre til at komme ud af starthullerne, hvis de har mistanke om nedsat hørelse. Hun har oplevet sine besøg hos Bettersound som utroligt behagelige og effektive:
 
– Jeanette er sådan en, du kommer godt ind på livet af med det samme. Hun er imødekommende og lyttende og forstår hurtigt at skabe en god kemi på en professionel måde.
 
Anne-Helene fortæller, at det er meget let at bruge høreapparatet. Høreapparatet er forbundet via en app til hendes telefon, hvor lydniveauet kan reguleres efter behov. Så hun mærker stort set ikke noget til det i sin dagligdag.

Tak til Anne-Helene for at dele hendes oplevelse med høreapparater